Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Όταν η Τέχνη υπηρετεί τον κοινωνικό της ρόλο...

Πέραμα: Με μαζική συμμετοχή και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις 
συνεχίζεται  η  έκθεση  «Άνθρωποι - χρώμα + σίδερο»  (ΕΔΩ)



Μπαίνοντας στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος και νιώθοντας τον αέρα και το «χρώμα» της δουλειάς, βλέπει κανείς ότι αυτή η περιοχή, μ' αυτή τη δύναμη που κρύβει είναι «τροφή για τη δουλειά ενός καλλιτέχνη. 

Δίνει έμπνευση για να γίνουν έργα αφιερωμένα 
στον κόσμο της Ζώνης και εμπνευσμένα από αυτόν. 

Ο χώρος, στη Ζώνη, αντανακλά το μόχθο του εργαζόμενου. Σε διεγείρει να δουλέψεις και αποτελεί πρόκληση για τους εικαστικούς δημιουργούς. Στη Ζώνη του Περάματος, που όλοι ξέρουμε πόσο πλήττεται από την ανεργία και την εγκατάλειψη, περισσότεροι από 210 καλλιτέχνες προσπαθούν με το έργο τους να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζομένων, να βάλουν και αυτοί το «λιθαράκι» τους στην προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο.

Πηγαίνοντας κανείς στη Ζώνη, αυτές τις μέρες που πραγματοποιείται η 8η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο», αυτό που εισπράττει είναι σπαραγμός, πόνος και ποίηση. 

Στα έργα των καλλιτεχνών βλέπεις ότι εκφράζονται όλα όσα «κρύβει» η εργασία στη Ζώνη: Οι καημοί, οι χαρές, οι λύπες, οι αναστεναγμοί... 

Στο Πέραμα της ανεργίας, της εγκατάλειψης, της υποβάθμισης της ζωής των εργαζομένων και των κατοίκων, στο Πέραμα της ασύδοτης κερδοσκοπίας των μεγαλοεφοπλιστών, των συγκρούσεων και των ταξικών αγώνων, οι καλλιτέχνες που, μέσα στη δίνη των προβλημάτων και των περιορισμών που πηγάζουν από την εμπορευματοποίηση της Τέχνης και την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ απέναντι στην Τέχνη, προτάσσουν αποφασιστικά μαζί με τους εργαζόμενους και τους ανέργους το σύνθημα: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του».


Την έκθεση -που θα λειτουργεί καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι έως τις 9 το βράδυ με είσοδο πάντα ελεύθερη για το κοινό- πλαισιώνουν συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και συζητήσεις και όλοι οι καλλιτέχνες συμμετέχουν αφιλοκερδώς. 

Η 8η έκθεση «Aνθρωποι - χρώμα + σίδερο» θα ολοκληρωθεί με συναυλία αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, την Κυριακή 19 Οκτώβρη στις 8 το βράδυ.

Να σημειώσουμε ότι η Έκθεση φέτος φορτίζεται με ιδιαίτερη σημασία, αφενός γιατί το Πέραμα βίωσε κατ' επανάληψη την παρουσία και τις επιθέσεις των φασιστοειδών σε συνδικαλιστές της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και σε μετανάστες κι αφετέρου λόγω των μεθοδεύσεων και των στρατιωτικών επεμβάσεων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών σε Συρία, σε Ιράκ και όπου αλλού...

Αναλυτικά το πρόγραμμα...(ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου