Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Καθησυχαστικές οι υγειονομικές αρχές για ενδεχόμενη επιδημία του «Έμπολα» στην Ευρώπη



Καθησυχαστικές, όσον αφορά στο ενδεχόμενο μιας επιδημίας «Έμπολα» στην ευρωπαϊκή ήπειρο, εμφανίζονται οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος του ιού, που εντοπίστηκε σε Ισπανίδα νοσοκόμα.

Η περιφερειακή διευθύντρια για την Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η Ευρώπη σχεδόν σίγουρα θα δει νέα κρούσματα «Έμπολα» το επόμενο διάστημα, ωστόσο η εξάπλωση του ιού είναι απίθανο να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

Ανάλογες ήταν οι εκτιμήσεις του Πίτερ Πίοτ, του επιστήμονα που αναγνώρισε πρώτος τον ιό του Έμπολα πριν από 40 χρόνια, και είναι σήμερα σύμβουλος του ΠΟΥ.

«Δεν βλέπω να υπάρχει κίνδυνος επιδημίας (στην Ευρώπη), το πιθανότερο όμως είναι να υπάρξουν κρούσματα, ειδικά στις μονάδες εντατικής φροντίδας», είπε.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) επανέλαβε ότι οι υγειονομικές αρχές της Ευρώπης «είναι αποτελεσματικές στην ανίχνευση και την επιβεβαίωση κρουσμάτων "Έμπολα" ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εξάπλωση» της ασθένειας.

Εξηγήσεις από την Ισπανία

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εξηγήσεις από τη Μαδρίτη για το πώς προσβλήθηκε η νοσοκόμα Τερέσα Ρομέρο από τον ιό, ο οποίος δεν μεταδίδεται από τον αέρα, αλλά από άμεση επαφή με μολυσμένες εκκρίσεις των ασθενών. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, η στολή που φορούσε η Ρομέρο δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές βιοασφάλειας «επιπέδου 4».

Ο σύζυγος της Ρομέρο και ένα ακόμα άτομο βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ μια συνάδελφός της που υποβλήθηκε σε έλεγχο αποδείχθηκε αρνητική.

Οι ισπανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένα άτομο που νοσηλευόταν με ύποπτα συμπτώματα δεν έχει προσβληθεί από τον ιό «Έμπολα». 

Αρνητική στον ιό είναι και μία δεύτερη νοσοκόμα, η οποία επίσης νοσηλευόταν με ύποπτα συμπτώματα, ενώ στο νοσοκομείο εισήχθη χθες το βράδυ και τρίτη νοσοκόμα για εξετάσεις. Πέντε συνολικά άνθρωποι νοσηλεύονται στην Ισπανία με ύποπτα συμπτώματα. Οι εργαστηριακές εξετάσεις για τους δύο από αυτούς είναι αρνητικές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου