Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΦΙΠΟΛΗ Δεν υπάρχει τέταρτος χώρος...

 
 
Η υπόθεση εργασίας που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι υπάρχει πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου - τέταρτου χώρου - 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία, στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. 
 
Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο - τέταρτο χώρο.
 
Σύμφωνα με τη γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου- τέταρτου χώρου είναι 7,53 - τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους- η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε έως προχτές κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου. 


Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από το λαιμό της δεύτερης Σφίγγας - ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας - καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου - τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα μέχρι σήμερα στοιχεία, που συγκροτεί η έως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα: Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. 

Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη. 

Στον τρίτο θάλαμο - τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.

Από  τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου