Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Τι είναι και πώς μεταδίδεται ο «Έμπολα»

Καχυποψίες και θεωρίες

 

Όσο τα κρούσματα του ιού πολλαπλασιάζονται, τεράστιοι φαρμακευτικοί κολοσσοί διαγκωνίζονται, ξεκινώντας ή εντείνοντας τις έρευνες και τα πειράματα για φάρμακα και εμβόλια σε ΗΠΑ, Καναδά, ΕΕ, Ρωσία, Κίνα. 

Προσπερνώντας τους φραγμούς που έθετε η αυστηρή έως σήμερα δεοντολογία για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων και εμβολίων, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στις 12 Αυγούστου, με την οποία πλέον θεωρείται «ηθική» η χρήση πειραματικών φαρμάκων και εμβολίων σε ανθρώπους.

Ωστόσο, η αδιαφάνεια που επικρατεί ενίοτε στους κύκλους των φαρμακοβιομηχάνων, το βαρύ βρώμικο παρελθόν από ανήθικα πειράματα φαρμακευτικών κολοσσών σε αναπτυσσόμενες χώρες, σε συνδυασμό με την άγνοια σε τοπικές κοινωνίες φτωχών, φουντώνουν τα σενάρια και τις φήμες για ύποπτο παρασκήνιο και σε αυτήν την επιδημία.

Ο Ερικ Ρας, Αφροαμερικανός αρθρογράφος, καλεσμένος συχνά σε δίκτυα όπως το «Fox News» και το CNN, κάνοντας μερικές προσθέσεις από χρονολογικούς πίνακες δεδομένων σχετικά με τα θύματα του «Εμπολα», διερωτόταν προ ημερών το εξής: «Γιατί μέσα σε 36 χρόνια, από το 1976 έως το 2012, πέθαναν μόνον 1.528 άτομα, και πάνω από 4.000 τους τελευταίους 11 μήνες;»... (Ολόκληρο το άρθρο  ΕΔΩ)

Τι είναι και πώς μεταδίδεται ο «Εμπολα»*
 
Ο Εμπολα είναι ιός που προκαλεί, ανάμεσα στα άλλα, υψηλό πυρετό, ακατάσχετη εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία και φέρεται πως μεταδόθηκε στον άνθρωπο από την κατανάλωση κρέατος νυχτερίδων και πιθήκων. 

Στην παρούσα επιδημία σκοτώνει το 70% των θυμάτων του. Δεν εκδηλώνει τα συμπτώματα από τη στιγμή που θα μεταδοθεί, καθώς χρειάζεται 2 έως 21 μέρες.

Μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με αίμα ή άλλα σωματικά υγρά του ασθενή, όπως ούρα, σάλιο, ιδρώτα.

Έχει παρατηρηθεί πως είναι πολύ πιο μολυσματικός λίγο πριν προκαλέσει το θάνατο στα θύματά του. Μπορεί ακόμη να μεταδοθεί και σε επαφή με μολυσμένα αντικείμενα. Ακόμη και με σπέρμα ανθρώπου που κατάφερε να «νικήσει» τον ιό περίπου τρεις μήνες μετά την ανάρρωση...

Ο ιός, λένε οι ειδικοί, μεταδίδεται μόνο εάν ο φορέας εκδηλώσει συμπτώματα. Μέχρι στιγμής, θεωρείται πως δεν μπορεί να μεταδοθεί αερόβια ή με σταγονίδια από φτέρνισμα ή βήχα. Δεν αποκλείεται εντούτοις κάτι τέτοιο κατηγορηματικά, από ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού στο μέλλον.

Θεωρείται  τέλος  ότι ο  «Εμπολα»  δεν  μπορεί 
να μεταδοθεί από μολυσμένο νερό ή τρόφιμα.

*Από τη στήλη  "ΔΙΕΘΝΗ"  του  Ριζοσπάστη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου