Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

«Τι νομίζεται πως είναι ένας καλλιτέχνης; Μήπως ένας ηλίθιος...»


Πάμπλο Πικάσο «Πήγα στο Κομμουνιστικό Κόμμα όπως πάει κανείς 
στην πηγή.  Θα  είμαι πια με τους  δύστυχους ανθρώπους,  στο δρόμο»
 

Σαν σήμερα 25  Οκτώβρη 1881  Γεννιέται ο Ισπανός κομμουνιστής ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο, δημιουργός της «Γκουέρνικα» και άλλων έργων (όπως το περίφημο σκίτσο του Νίκου Μπελογιάννη). 

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τον βρίσκει στο Παρίσι, όπου εντάσσεται στη Γαλλική Αντίσταση. 

Το 1944 γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, στο οποίο θα παραμείνει μέχρι το τέλος της ζωής του. «Πήγα στο Κομμουνιστικό Κόμμα όπως πάει κανείς στην πηγή. Θα είμαι πια με τους δύστυχους ανθρώπους, στο δρόμο», έλεγε ο Πικάσο, απαντώντας σε όσους ενοχλούνταν ή ενοχλούνται για την ένταξή του.

 
Η Γκουέρνικα είναι μια απόδειξη -αν χρειάζεται- ότι ο Πικάσο είναι ένας καλλιτέχνης με κοινωνική συνείδηση. «Η ζωγραφική», έλεγε, «είναι ένα πολεμικό εργαλείο για την επίθεση και την άμυνα ενάντια στον εχθρό». 

Με δήλωσή του, που δημοσιεύτηκε στα Lettres Francaises (γαλλικά  Γράμματα) στις 24 Μαρτίου 1945,  διευκρινίζει την άποψή του πάνω σ' αυτό το θέμα:  

«Τι νομίζεται πως είναι ένας καλλιτέχνης; Μήπως ένας ηλίθιος που έχει μάτια αν είναι ζωγράφος ή μόνο αυτιά αν είναι μουσικός, μια λύρα σε κάθε επίπεδο της καρδιάς του αν είναι ποιητής ή ακόμη μόνο τα μπράτσα του αν είναι μποξέρ; 

Αντίθετα, είναι την ίδια στιγμή ένα ον πολιτικό, πάντοτε ευαίσθητο σε σπαρακτικά, καυτά ή ευτυχή γεγονότα, στα οποία αντιδρά με κάθε τρόπο. 

  Πώς θα ήταν δυνατό να μην αισθάνεσαι ενδιαφέρον για τους άλλους και χάρη  ενός ελεφάντινου πύργου, να αποσυνδέεις τον εαυτό σου από τη ζωή που σου φέρνουν εκείνοι με τόση αφθονία. 

Όχι, η ζωγραφική δεν είναι για να στολίζει διαμερίσματα. Είναι ένα πολεμικό εργαλείο για άμυνα και επίθεση ενάντια στον εχθρό».  

Και ο εχθρός για τον Πάμπλο Πικάσο,  όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος αρκετές φορές, είναι αυτός που εκμεταλλεύεται τους συνανθρώπους του από εγωισμό ή  συμφέρον...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου