Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

«Το χέρι το δικό μου ξεκινάει από την καρδιά»

Α. ΤΑΣΣΟΣ Προσφορά μοναδική και ανεκτίμητη*

 

Σε μια ζεστή συνάντηση μνήμης, χτες το βράδυ, στην Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», η σκέψη και τα λόγια όλων όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του χαράκτη, αγωνιστή και κομμουνιστή Τάσσου αντάμωσαν τη φλόγα της δημιουργίας σπουδαίων έργων, τα οποία αντανακλούν τη σχέση του με τον κόσμο, συναντούν την Ιστορία, αποτυπώνουν το δράμα και συνάμα το μεγαλείο της ζωής. 

 

«Το χέρι το δικό μου ξεκινάει από την καρδιά», έλεγε ο ίδιος και είναι αλήθεια. Το βλέπεις, το νιώθεις αγκαλιάζοντας με το βλέμμα σου τα έργα του. Προσφορά μοναδική και ανεκτίμητη, που εξέφρασε τα δίκια, τους πόθους, τα οράματα, τους αγώνες και τα πάθη του λαού μας.

Ήταν ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη και την αγωνιστική, 
εικαστική  και  ευρύτερα  πολιτιστική  προσφορά  του.

 Ο Δ. Κουτσούμπας με την πρόεδρο της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών, Ειρήνη 
Οράτη, και τον Μιχάλη Αλεβίζο, αντιπρόεδρο και ανιψιό του Α. Τάσσου

  
«Ο Τάσσος ήταν μεγάλος, είναι μεγάλος, γιατί αφουγκράστηκε τις αγωνίες αυτού του τόπου, τις αγωνίες του λαού, πήρε ενεργά μέρος στην αντίσταση, στην πάλη του εργατικού, του λαϊκού κινήματος, ενάντια στους ξένους κατακτητές, για τη δημοκρατία αργότερα, για τα δικαιώματα των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων της δουλειάς. 

Και βεβαίως αυτά τα ενσωμάτωσε στο έργο του, το οποίο είναι τεράστιο και θα μείνει στον αιώνα τον άπαντα, σε όλες τις γενιές. Και πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, εμείς το υποσχόμαστε ως Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, έτσι ώστε να το διαδώσουμε ακόμη περισσότερο, να το μελετήσουμε, να το δει ακόμη περισσότερος κόσμος, ιδιαίτερα οι νέες γενιές», είπε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Και ανήγγειλε το μεγάλο αφιέρωμα που ετοιμάζει η ΚΕ του ΚΚΕ για το Γενάρη του 2015.

Για το έργο, τη ζωή και την αγωνιστική πορεία του Α. Τάσσου (Αλεβίζου) μίλησαν η πρόεδρος της Εταιρείας, Ειρήνη Οράτη, η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, Εύα Μελά, η μαθήτριά του Εφη Σπηλιώτη και η Χριστίνα Μουστακλή.

 *Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου