Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

Μα τι σχέση έχει ο Αναξίμανδρος με τη Φουκουσίμα;

Ο προσωκρατικός φιλόσοφος και η ιαπωνική πόλη «συναντιούνται» στο 
Μουσείο  Μπενάκη στην έκθεση του αρχιτέκτονα που μας  εκπροσώπησε 
το  2010  στη  Μπιενάλε  Αρχιτεκτονικής.


Χρειάστηκε να περιπλανηθεί στην ελληνική ύπαιθρο και να κάνει σύντομες διημερεύσεις και διαμονές περισυλλέγοντας από τα εδάφη και τις ακτές που επισκεπτόταν τετριμμένα θραύσματα από τεχνικά αντικείμενα, τυχαία ευρήματα. 

Συνάμα, ένα σύγχρονο γεγονός  έδωσε διαφορετική διάσταση στα ευρήματα της συγκεκριμένης περιπλάνησης: πρόκειται για τη δραστική κίνηση των τεκτονικών πλακών στο βάθος του Ειρηνικού Ωκεανού που προκάλεσε, το Μάρτιο του 2011, στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας την εκτεταμένη πλημμυρίδα των ακτών.

Κάπως έτσι και με τη συνδρομή του βιβλίου των Kirk, Raven και Schofield «Οι Προσωκρατικοί Φιλόσοφοι» γεννήθηκε η έκθεση του Ζήση Κοτιώνη «Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα, Γενεαλογίες της τεχνικής». 

Από την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου και μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, ο γνωστός αρχιτέκτων, συγγραφέας και εικαστικός καλλιτέχνης - που το 2010 ήταν επίτροπος του ελληνικού περιπτέρου στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας - καταθέτει τον προσωπικό του προβληματισμό στο κτήριο της οδού Περαιώς του Μουσείου Μπενάκη

 
Μια σχέση μη αναμενόμενη

Τι σχέση μπορεί να έχει, λοιπόν, ο Αναξίμανδρος, μια από τις δεσπόζουσες προσωπικότητες της προσωκρατικής περιόδου της ελληνικής φιλοσοφίας, με τη Φουκουσίμα όπου η εκτεταμένη πλημμυρίδα στην Ιαπωνία προκάλεσε πυρκαγιά στην παράκτια πυρηνική εγκατάσταση της TEPCO, με αποτέλεσμα το κλειστό, ελεγχόμενο σύστημα της «φυσικής» διαδικασίας της πυρηνικής σχάσης να διαχυθεί καταστροφικά στο εξωτερικό περιβάλλον της γης;

Ο Ζήσης Κοτιώνης δημιουργεί μια εγκατάσταση που εκκινεί από τις προσωκρατικές κοσμολογίες, όπου βρίσκεται ήδη εξασθενημένη η τεχνική σκέψη του δυτικού πολιτισμού. Η ανάγνωση των Προσωκρατικών λειτουργεί για εκείνον ως οδηγός σε ένα είδος περιπλάνησης στα ερείπια του τεχνικού πολιτισμού, που είναι συσσωρευμένα στο γήινο έδαφος.

Το πέρασμα από τα ευρήματα στις συναρτήσεις τους με τα κείμενα των Προσωκρατικών δημιούργησε σταδιακά ένα συναρτησιακό αρχείο, το οποίο εκτίθεται στο Μουσείο Μπενάκη. Τα ευρήματα σωρεύονται και αναδιατάσσονται σε ένα πρόχειρο αρχείο ως τεκμήρια αυτής της υπαίθριας περιπλάνησης, με φόντο την καταστροφή στη Φουκουσίμα. 

 
 Από τα εγκαίνια της έκθεσης 

Τα αντικείμενα της συλλογής των ασύντακτων περιηγήσεων και των πρόχειρων συναρτήσεων ταξινομούνται σε σειρές και διατάξεις, και δημιουργούνται έτσι γενεαλογίες κατασκευασμένων αντικειμένων με γεωμετρική δομή. 

Μέσα σε αυτές τις γενεαλογίες συναντάει κανείς τόσο σχήματα που περιγράφουν τη δομή του κόσμου στην κοσμολογία των Προσωκρατικών, όσο και τα τυχαία τεχνικά ευρήματα, τα σκουπίδια της ελλαδικής υπαίθρου αλλά ακόμα και τα τεχνικά μέρη από τη δομή των πυρηνικών κατασκευών. 

Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται το υπάρχον εκθεσιακό apparatus, από τα υπόγεια του Μουσείου Μπενάκη για να εκτεθεί η πρόχειρη γενεαλογία της τεχνικής με αντικείμενα-ευρήματα, τεκμήρια μιας εν δυνάμει δι-ιστορικής γενεαλογίας του τεχνικού, αποσπάσματα κειμένων της πατριαρχικής του καταγωγής, καθώς και βίντεο που αναπαριστούν την διαδικασία της έρευνας. 

Ποιος είναι ο Ζήσης Κοτιώνης

Ο Ζήσης Κοτιώνης είναι αρχιτέκτων PhD, συγγραφέας και εικαστικός καλλιτέχνης. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει συγγράψει έξι βιβλία θεωρίας της αρχιτεκτονικής και δύο βιβλία αφηγηματικής ποίησης. Διατηρεί γραφείο αρχιτεκτονικών μελετών στην Αθήνα και το Βόλο. Αρχιτεκτονικές μελέτες και έργα καθώς και εικαστικές του εγκαταστάσεις έχουν διακριθεί, δημοσιευτεί και εκτεθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Το 2010 ήταν επίτροπος του ελληνικού περιπτέρου 
στην  Μπιενάλε  Αρχιτεκτονικής  της  Βενετίας.

Η έκθεση έχει σχεδιασθεί από τον καλλιτέχνη. 

Συμμετοχή: Γιάννης Ισιδώρου.  

Επιμελητικοί σύμβουλοι: Πολύνα Κοσμαδάκη, Γιώργος Τζιρτζιλάκης

Info: Μουσείο Μπενάκη, κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου I  

Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: Κλειστά.  

Τιμή εισιτηρίου έκθεσης: 5 ευρώ Τιμή μειωμένου εισιτηρίου 2,5 ευρώ  Τηλέφωνο: 210 3453111.  www.benaki.gr  

Πηγή:  THETOC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου