Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Η βία στα γήπεδα είναι συνυφασμένη με τις λογικές που επιτάσσει σήμερα ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός...

ΒΙΑ ΣΤΑ ΓΗΠΕΔΑ: Πλευρά του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού 

 
Ο θάνατος του 46χρονου φιλάθλου του Εθνικού, Κωνσταντίνου Κατσούλη, από σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που υπέστη μετά από χτυπήματα κατά τη διάρκεια επεισοδίων στον αγώνα για τη Γ' Εθνική μεταξύ Ηροδότου και Εθνικού μεγάλωσε τη «μαύρη λίστα» στην Ελλάδα με τα θύματα της βίας στα γήπεδα. 

Ο άτυχος φίλαθλος μετά από 15ήμερη νοσηλεία στην εντατική του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου όπου είχε μεταφερθεί δεν επανήλθε ποτέ. Κάτι που από την αρχή φάνταζε αρκετά δύσκολο με βάση και τα ιατρικά ανακοινωθέντα, που έκαναν λόγο για κρίσιμη κατάσταση αφού εξαιτίας των χτυπημάτων που είχε δεχθεί (πληροφορίες έκαναν λόγο και από σιδερογροθιά) προκλήθηκε σοβαρό αιμάτωμα στον εγκέφαλο.

 Το νέο μοιραίο περιστατικό, όπου ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του μετά από επεισόδια στα γήπεδα, ούτε μεμονωμένο μέσα σε έναν κόσμο (αυτόν του ποδοσφαίρου) «αγγελικά πλασμένο» μπορεί να θεωρηθεί ούτε όμως και μόνο ως αποτέλεσμα συμπεριφοράς κάποιων ψυχοπαθών, ανεγκέφαλων ή και εγκληματιών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός. 

Αντίθετα -και προς πλήρη διάψευση των εκάστοτε αρμοδίων που αρνούνται να δουν την πραγματικότητα- είναι το αποτέλεσμα των λογικών και των πρακτικών που επιβάλλει το οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού ως κερδοφόρου προϊόντος.

Η αλυσίδα με τα σοβαρά περιστατικά βίας στους αγωνιστικούς χώρους, πολλά εκ των οποίων έχουν στοιχίσει ζωές, που ξεκινάει να ...δένει από τα πρώτα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά τα όποια «φτιασιδώματα», προκειμένου να αποκτήσει λάμψη η... βιτρίνα (π.χ. να βγουν εκτός γηπέδων τα επεισόδια), αποτελεί μια από τις καλύτερες αποδείξεις. 

Από την άλλη, το γεγονός ότι η βία στους αγωνιστικούς χώρους τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και σε άλλα αθλήματα δεν αποτελεί πρόβλημα μιας χώρας ή συγκεκριμένων πρωταθλημάτων αλλά, αντίθετα, έχει διεθνείς διαστάσεις (π.χ. δολοφονία φιλάθλου στην Ιταλία, μαχαιρώματα στη Ρώμη σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, πυροβολισμοί στη Βραζιλία), δείχνει τις διαστάσεις του φαινομένου. 

Και φυσικά τη σύνδεσή του με το όλο οικοδόμημα 
που  γεννάει  και  καλλιεργεί  τη  βία.

Το τελευταίο, ενταγμένο στις λογικές της εμπορευματοποίησης που επιβάλλει το κυνήγι για τα κέρδη ή την προάσπιση των συμφερόντων (πολλές φορές άσχετα με τα αθλητικά δρώμενα), είναι αυτό που ουσιαστικά μετατρέπει την επιτυχία -και μόνο αυτή- ως αυτοσκοπό για την απόκτηση των παραπάνω. 

Και στη μάχη που διεξάγεται όπου πρέπει να μπουν όλα τα όπλα, η εκμετάλλευση και η χειραγώγηση της μάζας των οπαδών μέσω του φανατισμού, το... μπόλιασμα λογικών όπως αντίπαλος=εχθρός, το αίσθημα της αδικίας, η αμφισβήτηση αποτελεσμάτων ή αποφάσεων, η λειτουργία ως «οργανωμένος στρατός» έτοιμος να επέμβει αν χρειαστεί για να προστατέψει τα συμφέροντα (του εκάστοτε επιχειρηματία ή της πολυεθνικής) είναι μερικά χρήσιμα όπλα ώστε να κερδηθεί αυτή η μάχη...

Σήμερα η κηδεία του φιλάθλου

Η κηδεία του αδικοχαμένου φιλάθλου του Εθνικού Κωνσταντίνου Κατσούλη θα γίνει (έγινε) σήμερα στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου Πλατανιά Χανίων. Η οικογένειά του ζήτησε αντί της κατάθεσης στεφάνων όσοι το επιθυμούν να ενισχύσουν είτε το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών, είτε οποιαδήποτε άλλη δομή υποστηρίζει αδύναμους ανθρώπους.

Από τη στήλη  "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ" του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου