Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού «Έμπολα» χορηγήθηκε σε τρεις εθελοντές στο Μάλι



Πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού «Έμπολα» χορηγήθηκε σε τρεις εθελοντές στο Μάλι, σε μια πρώτη τέτοια δοκιμή σε αφρικανικό έδαφος, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι εθελοντές ήταν ανάμεσα στο 40μελές νοσηλευτικό προσωπικό του Μάλι που είχαν συμφωνήσει να μετάσχουν σε διεθνές πείραμα για τη δραστικότητα του εμβολίου «cAd3-EBO-Z» που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών στο Μέριλαντ των Ανατολικών ΗΠΑ.

Το εμβόλιο είχε χορηγηθεί νωρίτερα σε χιμπατζήδες και έδειξε ότι προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στους πιθήκους κατά του ιού «Έμπολα». Οι δοκιμές αναμένεται να διαρκέσουν αρκετούς μήνες, ωστόσο προκαταρκτικά αποτελέσματα θα βγουν το Νοέμβρη.

Την ίδια ώρα, στην ΠΓΔΜ, τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων δείχνουν ότι οι πιθανότητες ο Βρετανός, που πέθανε χθες στα Σκόπια, να είχε προσβληθεί από «Έμπολα» είναι μικρές, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. 

Μέλος της Επιτροπής Λοιμωδών Νόσων του υπουργείου πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν άλλα ύποπτα περιστατικά στη χώρα, αλλά το ξενοδοχείο όπου διέμεινε ο Βρετανός παραμένει σφραγισμένο. Δείγματα έχουν σταλεί στη Φραγκφούρτη για εξετάσεις.

Αβάσιμοι αποδείχθηκαν και οι φόβοι για κρούσμα του «Έμπολα» στην Αυστραλία. Η νοσοκόμα από το Κερνς, που εργαζόταν τους τελευταίους μήνες σε νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού στη Σιέρα Λεόνε όπου νοσηλεύονταν ασθενείς με «Έμπολα», έκανε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και διαπιστώθηκε πως δεν έχει μολυνθεί από τον ιό του «Έμπολα».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Αυστραλίας, Ζάνετ Γιανγκ, ενημέρωσε ότι η νοσοκόμα, μόλις επέστρεψε, είχε συμπτώματα του ιού και πυρετό. Οι γιατροί την υπέβαλαν σε εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου