Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

ΛΟΝΕ ΣΕΡΦΙΓΚ Η Λέσχη της κομψής αλητείας

Κινηματογράφος:  Οι ταινίες  της  εβδομάδας*

«Ο δικαστής» (The Judge) του Ντεϊνβιντ Ντόμπκιν

Κλίμα και μέρες υπερφορτωμένες με «σινεμά». Διανύουμε τη δεύτερη βδομάδα του 27ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, επικεντρωμένη μέχρι τις 29/10 σε μια και μοναδική αίθουσα, στο «Αστυ» της οδού Κοραή, όπου, σήμερα, Πέμπτη, στις 8 και 10 το βράδυ κι αύριο, Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα, μπορείτε (αντίστοιχα) να δείτε 3 από τις 7 ταινίες του «διεθνούς διαγωνιστικού τμήματος». 

Τις: «Angels» (2014, 97') της Τσέχας Alice Nellis, «Afterlife» (2014, 95') της 28χρονης Ουγγαρέζας Virag Zomboracz και «No one's child» (2014, 103') του Σέρβου Vuk Rsumovic.

Τη Δευτέρα 27/10, στις 22.15, μπορείτε να απολαύσετε ξανά και ξανά το απόλυτο αριστούργημα του Ζαν Ρενουάρ «Η μεγάλη χίμαιρα» (1937, 114') με τον Ζαν Γκαμπέν, τον Πιερ Φρενέ και τον «μέγα» Εριχ φον Στρόχαϊμ στους κύριους ρόλους. 

Καλωσορίζουμε ακόμη, την «Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου» που εγκαινιάζεται στον Κεραμεικό, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, με ευκαιρία την 100ή επέτειο της τουρκικής κινηματογραφίας. 

Στη διάρκεια της βδομάδας, το κοινό θα συναντηθεί με κλασικές επιτυχίες του '70 αλλά και σύγχρονες, από το σινεμά της «νέας ταυτότητας», των ρεαλιστικών ιστοριών για τους ασήμαντους ανθρώπους της καθημερινότητας που πασχίζουν για την επιβίωση...

 
«Η Λέσχη της κομψής αλητείας» (The Riot Club) της Λόνε Σέρφιγκ

Μεταφορά στον κινηματογράφο του θεατρικού έργου της Λόρα Γουέιντ συνιστά η, τολμηρής και αποκαλυπτικής θεματικής, μυθοπλασία της Δανέζας σκηνοθέτριας Λόνε Σέρφιγκ γύρω από κάποια μυστική «Λέσχη Ράιοτ» που ίδρυσε πριν από 200 χρόνια ο ομώνυμος ευγενής και που συνεχίζει να υφίσταται ως παράδοση για επιλεγμένους νεαρούς άρρενες, γόνους της προνομιούχας ελίτ της αστικής τάξης της Αγγλίας - και όχι μόνο, μια που μεταξύ αυτών εμφανίζεται και γιος Ελληνα εφοπλιστή. 

Βάση της συνεύρεσης των μελών της Λέσχης η ιδιότητα του συμφοιτητή στην ξακουστή Οξφόρδη. 

Η μυθοπλασία, ωστόσο, πατάει σε ιστορική αλήθεια σε ό,τι αφορά την ύπαρξη, στο παρελθόν, εκκεντρικής Λέσχης του ιδίου πανεπιστημίου με την ονομασία «Bullingdon Club». 

Λέσχη που αριθμεί δύο αιώνες ζωής, παρέμεινε γνωστή για τους αριστοκράτες, άρρενες, μέλη της, τις γκουρμέ δεξιώσεις - δείπνα τους, τις θορυβώδεις τελετές, κυρίως όμως για τους βανδαλισμούς σε εστιατόρια και φοιτητικά δωμάτια, σε βαθμό που τοπικά εστιατόρια αρνούνταν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις της ενώ το πανεπιστήμιο δεν της παρείχε επίσημη αναγνώριση...

Στο διαδίκτυο διαβάσαμε την πληροφορία ότι το 2007 κυκλοφόρησε φωτογραφία που απεικονίζει πρώην μέλη της Λέσχης Bullingdon με τις ακριβοραμμένες «στολές» τους. 
Μεταξύ αυτών, ο νυν πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κάμερον, ο υπουργός Οικονομικών, Οσμπορν, και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον. 

Η ταινία της Σέρφιγκ, με αποστασιοποιημένα ισορροπημένο βλέμμα που εστιάζει και σε τυχόν αποχρώσεις, καταγράφει, αποκαλύπτει και καταγγέλλει, τονίζοντας εύστοχα τις διασυνδέσεις της οικονομικής εξουσίας με τέτοιου είδους κέντρα απ' όπου επιλέγει και στρατολογεί το μελλοντικό πολιτικό της προσωπικό, στη βάση του πόσο κάποιος μισεί τους βρωμερούς φτωχούς της εν δυνάμει εργατικής τάξης.

Με τους: Σαμ Κλάφλιν, Νάταλι Ντόρμερ, Ντάγκλας Μπουθ, Μαξ Αϊρονς, κ.ά.
Παραγωγή: Μ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ (2014)

*Από το 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου