Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

«...όχι να δουλεύει ο εργαζόμενος και να ζει τα ίδια που ζει τώρα σαν άνεργος»

Σημαία οι ανάγκες μας, οι δυνατότητες να ζήσουμε καλύτερα 

Έκθεση Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας
«ΑΝΘΡΩΠΟΙ - ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ»*


Ολοκληρώθηκε την Κυριακή η Εκθεση στη 
Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα

Με τη συναυλία - καταγγελία ενάντια στην πολύχρονη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού που αγωνίζεται να έχει πατρίδα και τον κόσμο να δίνει ζωή στο εργοτάξιο στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, τον κόσμο να τραγουδά, «έκλεισε» η παρουσίαση, προχτές Κυριακή, της Εκθεσης Εικαστικών Τεχνών και Φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο».
 
«Αυτοί που κρατούν τις αποστάσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους είναι στη συνείδησή μας, στη συνείδηση των εργαζομένων συνένοχοι για τα εγκλήματα που συντελούνται, γιατί εξισώνουν το θύτη με το θύμα, εξισώνουν την πάνοπλη εξοπλισμένη ισραηλινή στρατιωτική μηχανή με το παιδί με τη σφεντόνα, με τον απελπισμένο Παλαιστίνιο μαχητή», διαβάστηκε μεταξύ άλλων από το δελτίο Τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής.

Στη συναυλία συμμετείχαν οι: Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Ερωφίλη, Παντελής Θαλασσινός, «KollektivA», Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Γιώργος Μεράντζας, Κώστας Μάντζιος, «ΜΠΑΣΟΥΤ» Θοδωρής Κοέλης / Στέλιος Βερβέρης, Πάνος Μπούσαλης, Σταμάτης Μορφονιός, Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», Πέτρος Πουντίδης - «Τοτέμ», Γιώργος Σαρρής και Στέφανος Ψαραδάκος.


Νωρίτερα, από την πλευρά Συνδικάτων και των καλλιτεχνών, ο Ακης Αντωνίου από το ΔΣ του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, με αφορμή την ολοκλήρωση της Εκθεσης, τόνιζε ότι ο εργαζόμενος λαός πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του το επόμενο διάστημα στις εξελίξεις: 

«Με σημαία τις ανάγκες του, τις δυνατότητες, που έχουμε να ζήσουμε καλύτερα, με αισιοδοξία που πρέπει να έχει ο εργαζόμενος, ο άνθρωπος ο λαϊκός, που πρέπει να ζητάει τα πάντα, αφού τα πάντα παράγει».  

Την ίδια μέρα, έγινε παρουσίαση με τίτλο «Εικαστικές τέχνες και αντίσταση» (1929 - 1967), όπου αποτυπώνει μέσα από το έργα, την Ιστορία του τόπου.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Εκθεση στη Ζώνη, όλες αυτές τις μέρες επισκέφτηκαν περί τα 1.000 παιδιά από σχολεία, 60 συνοδοί (δάσκαλοι, καθηγητές, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων), κυρίως από το Πέραμα αλλά και από γειτονιές του Πειραιά.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και με κουβέντα, συμμετείχε ο κόσμος το Σάββατο 18 Οκτώβρη, στο θέμα για την ανεργία και τις εξελίξεις στη Ζώνη. 

Από την εισήγηση του Σ. Πουλικόγιαννη, προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, από τις παρεμβάσεις των προέδρων του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας και του κλαδικού Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Σ. Αγγελόπουλο και Α. Γαρμπή, αντίστοιχα, τονίστηκε η ανάγκη για την οργάνωση των ανέργων, αλλά ταυτόχρονα και η πάλη για δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, όπου οι εργαζόμενοι θα έχουν προσωπική ζωή, θα έχουν ελεύθερο χρόνο «όχι να δουλεύει ο εργαζόμενος και να ζει τα ίδια που ζει τώρα σαν άνεργος», ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, σημειώθηκε ότι και το αντικείμενο που παράγει ο εργαζόμενος πρέπει να καλύπτει βασικές, θεμελιώδεις ανάγκες του λαού και να χαίρεται ο λαός που θα γίνονται έργα με πρόσβαση φθηνή και ασφαλή. 

«Μπορεί να έχεις δουλειά, να φτιάχνεις καράβια π.χ. με λεφτά του λαού, να έχεις Ελληνες ναύτες και να τα στέλνεις να πολεμάνε στον Περσικό για να λύνουν τα ζητήματά τους οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και μπορείς να έχεις δουλειά, να φτιάχνεις καράβια και να εξασφαλίζεις την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών σου, των νησιών μεταξύ τους και τη σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα με φθηνή και ασφαλή ακτοπλοϊκή σύνδεση για τους νησιώτες και τον κόσμο που θέλει να ταξιδέψει. 

Αυτή τη στιγμή, -υπογραμμίστηκε- το 80% των νησιών δεν καλύπτονται ακτοπλοϊκά». 

Την ίδια μέρα, αίσθηση έκανε και η συναυλία του Βασίλη Βασιλάτου «Ιστορίες για κρουστά».

*Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου