Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Για την οργάνωση των μαθητών στα σχολεία τους


 
Ο Οκτώβρης είναι παραδοσιακά για τα σχολεία ο μήνας των μαθητικών εκλογών για την ανάδειξη των 5μελών και των 15μελών μαθητικών συμβουλίων. 
 
Οι εκλογές αλλά και συνολικά η ενεργή συμμετοχή των μαθητών στις μαθητικές κοινότητες είναι μια διαδικασία πολύ ουσιαστική, που αφορά τη δράση αλλά και τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών, την άσκησή τους στη συλλογικότητα, στη συνεργασία, στην πρωτοβουλία, στο να διαμορφώνουν, να εκφράζουν ελεύθερα και να υπερασπίζονται τη γνώμη τους, να διεκδικούν όλα όσα τους ανήκουν.
 
Όμως, στην πράξη, αυτή η διαδικασία συχνά υποβαθμίζεται ως μια τυπική υποχρέωση, τα μαθητικά συμβούλια μένουν πολλές φορές ανενεργά ή τα προσανατολίζουν αποκλειστικά στην εξοικονόμηση πόρων για τις πολυήμερες μαθητικές εκδρομές, μετατρέποντάς τα σε μεσολαβητές με τα τουριστικά γραφεία. 

Οι προσπάθειες υποβάθμισης έως και εκφυλισμού της λειτουργίας των μαθητικών συμβουλίων και των μαθητικών κοινοτήτων δεν είναι πάντοτε αθώες. 

Πατούν πάνω στη μικρή κοινωνική πείρα των μαθητών και συχνά στοχεύουν στην απομάκρυνση των μαθητικών συμβουλίων από το διεκδικητικό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν ή, ακόμα χειρότερα, στοχεύουν στη μετατροπή των συμβουλίων σε ενεργούς υποστηρικτές των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται στην Εκπαίδευση και το σχολείο.

Είναι στο χέρι των ίδιων των μαθητών, όμως, να μη δεχθούν τον παθητικό ρόλο που τους αναθέτουν, να μην αφήσουν τα μαθητικά τους συμβούλια να γίνουν μεσολαβητές της υποταγής, να πάρουν στα χέρια τους τη σχολική ζωή και να τη ζωντανέψουν. 

Ευθύνη να συμβάλουν σε αυτό έχουν και όλοι οι προοδευτικοί εκπαιδευτικοί, οι καθηγητές που αντιλαμβάνονται το χρέος τους να μπολιάσουν τα παιδιά με τις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης, του δίκιου, ενώ προσπάθειες ενίσχυσης της μαθητικής δημιουργίας και της συλλογικότητας έχουν να επιδείξουν τα τελευταία χρόνια και πολλοί Σύλλογοι και Ενώσεις των γονιών...

Ολόκληρο το άρθρο στη στήλη  "ΝΕΟΛΑΙΑ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου