Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Εικαστικά κειμήλια αγώνων του λαού...


Αφίσα για τα 26χρονα του ΚΚΕ

Κανένας - όποιας ηλικίας -, αγωνιζόμενος, στο παρελθόν ή στο παρόν, σκεπτόμενος άνθρωπος δεν πρέπει να χάσει τις δύο εκθέσεις - με γενικό τίτλο «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση (1936 - 2014)» - που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και φιλοξενεί (έως 30/11) ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων. 

Πρόκειται για τις εκθέσεις «Αντίσταση Τώρα (Σύγχρονη Εικαστική Δημιουργία)», στη Δημοτική Πινακοθήκη (Γερμανού και Μυλλέρου, πλατεία Λ. Αυδή, Μεταξουργείο) και «Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης περιόδου: Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος - Τόποι Εξορίας ως το 1967», στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθήνας, στο Πάρκο Ελευθερίας (κτίριο του πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ, οδός Βασ. Σοφίας).

Η δεύτερη έκθεση εγκαινιάστηκε προχτές, παρουσία πλήθους επισκεπτών, μεταξύ των οποίων ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ, η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. 

Παραβρέθηκαν επίσης οι: Γρηγόρης Ριζόπουλος (γλύπτης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου), Ρούλη Σεμερτζίδη, Ειρήνη Οράτη (ανιψιά του Α. Τάσσου), Γιώργος Φαρσακίδης και άλλοι εικαστικοί καλλιτέχνες.

Τον επισκέπτη «εισάγει» στην έκθεση η προβολή ενός εξαιρετικού ντοκιμαντέρ του Κώστα Σταματόπουλου, το οποίο αποτυπώνει πυκνά και καίρια το ιστορικό πλαίσιο αυτής της περιόδου. 

Μεταξύ των εκθεμάτων (αλλά και στο ηλεκτρονικό Αρχείο) περιλαμβάνονται εικαστικά έργα, έντυπα και εικονογραφημένες εκδόσεις της εποχής που ανήκουν στο Αρχείο του ΚΚΕ.

Υποδεχόμενη το πλήθος των επισκεπτών, η Εύα Μελά (πρόεδρος του ΕΕΤΕ), εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όσους φορείς και πρόσωπα «συνέδραμαν» τη σπουδαία πρωτοβουλία του ΕΕΤΕ να οργανώσει αυτήν την πρώτη εκθεσιακή - αλλά και ηλεκτρονική - προσπάθεια «καταγραφής και μνήμης» των «καλλιτεχνών που στρατεύτηκαν με το έργο ή και με την ίδια τη ζωή τους» στην Αντίσταση, αλλά και «καλλιτεχνών που, από μαρτυρίες για τη δράση τους ή για συλλογικά έργα, καταγράφονται ως καλλιτέχνες της Αντίστασης, αλλά δεν άφησαν σχετικό ατομικό έργο». 


Καταλήγοντας η Εύα Μελά τόνισε: Θέλουμε να ανοίξει συζήτηση για τον κοινωνικό ρόλο του καλλιτέχνη και την κοινωνική λειτουργία της Τέχνης, να βγουν συμπεράσματα και να ανοίξουν δρόμοι για το σήμερα».

Από την στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου