Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η Τέχνη...Για τους εργαζόμενους είναι μια απόμακρη πολυτέλεια

Όταν η  Τέχνη  συναντιέται με το 
λαϊκό συναίσθημα, μεγαλουργεί*

Δύο σημαντικές διοργανώσεις οργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, με το γενικό τίτλο «1936 - 2014 Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση»

Με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Α (Γερμανικού και Μυλλέρου, Μεταξουργείο) μέχρι τις 30 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί έκθεση με τίτλο «Αντίσταση τώρα»: Έκθετη σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας. 

 Από τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντίσταση τώρα»
 
Έκθεση μελών του ΕΕΤΕ, με σύγχρονα έργα, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος προς όλους τους εικαστικούς καλλιτέχνες - μέλη του ΕΕΤΕ και επιλογή από την Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ. Ώρες λειτουργίας Τρίτη 10.00 -21.00, Τετάρτη - Σάββατο 10.00 -19.00, Κυριακή: 10.00 -15.00.


Στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων (Πάρκο Ελευθερίας Μετρό Μέγαρο Μουσικής) 29 Οκτώβρη - 30 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης της περιόδου Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος - Τόποι εξορίας έως το 1967. 

Ώρες λειτουργίας:  Τρίτη - Σάββατο: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00.

 Από τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντίσταση τώρα»

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με την πρόεδρο του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, Εύα  Μελά.

- Το ΕΕΤΕ βρίσκεται σε μια δημιουργική φάση με σειρά πετυχημένων εκδηλώσεων...

Το ΕΕΤΕ βρίσκεται χρόνια τώρα σε δύσκολη θέση εξ αιτίας της υποχρηματοδότησης, αφού ο προϋπολογισμός του καλύπτει μόνο τις ανελαστικές του δαπάνες. Όμως έχει ένα τεράστιο όπλο που είναι αναντικατάστατο: Είναι οι ίδιοι οι εικαστικοί καλλιτέχνες και η προσφορά τους σε όλα τα επίπεδα, που «βάζουν πλάτη» και μπορούμε να διοργανώνουμε αυτά που θεωρούμε αναγκαία και σημαντικά. 

Η έλλειψη κονδυλίων ισοσκελίζεται με το περίσσευμα ψυχής των ίδιων των μελών του ΕΕΤΕ.

- Από ποια ανάγκη γεννήθηκε η διοργάνωση των δύο αυτών εκδηλώσεων;

Όπως γνωρίζετε στις 24 Σεπτεμβρίου 1944, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και σημαντική στην νεότερη Ιστορία της Ελλάδας, ιδρύθηκε το «Καλλιτεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο», το σημερινό Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, από πρωτοπόρους εικαστικούς καλλιτέχνες που μετείχαν ενεργά στην Αντίσταση. 

Μέλημα πάντα του ΕΕΤΕ ήταν και είναι η ανάπτυξη της 
Τέχνης και η ενίσχυση της κοινωνικής της λειτουργίας.  

Η μελέτη της Ιστορίας του τόπου μας και παράλληλα της Ιστορίας του μαζικού κινήματος των εικαστικών καλλιτεχνών και κύρια η ανάδειξη της μαχόμενης Τέχνης, είναι μέρος της ιστορίας του ίδιου του ΕΕΤΕ. Οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος ενεργά στην Αντίσταση, ήταν ζωντανά κύτταρα του ΕΕΤΕ, πολλούς τους γνωρίσαμε οι νεώτεροι. 

Συνειδητοποιήσαμε (όταν οι περισσότεροι είχαν φύγει πλέον από τη ζωή) ότι αυτή η σχέση της Τέχνης με το λαϊκό κίνημα, που την τροφοδότησε τόσο, είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, που πρέπει να μείνει ως στάση ζωής, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές 
καλλιτεχνών... 

*Ολόκληρη η συνέντευξη στη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου