Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Δύο επαναλήψεις στο Εθνικό

«Δεκαήμερο» και «Μεφίστο»  στο Εθνικό
 

Το «Δεκαήμερο», μια διασκευή πάνω στο έργο του Βοκάκιου, επαναλαμβάνεται, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου

Μέσα από εκατό νουβέλες, που γράφτηκαν από το 1349 έως το 1351 και συνθέτουν το «Δεκαήμερο», ο Βοκάκιος αποκαλύπτει τον ποιητικό κόσμο. Με αφορμή κάποιους από τους ήρωες του «Δεκαήμερου» του Βοκάκιου δημιουργείται ένα μυσταγωγικό θέαμα για τον έρωτα. 


Κοσμικοί και καλόγεροι, γυναίκες και άνδρες, πονηροί και αθώοι, όλοι τους εκστατικοί μπροστά στα μυστήρια της φύσης ρίχνονται στο παιχνίδι του έρωτα χωρίς δικλίδες ασφαλείας. 

Η διασκευή του κειμένου, που υπογράφεται από τον σκηνοθέτη Νίκο Καραθάνο, βασίζεται στο «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου σε μετάφραση του Κοσμά Πολίτη. 

Δραματουργική επιμέλεια: Λένα Κιτσοπούλου. 
Σκηνικά - κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. 
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου. 

Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αναστασία Διαμαντοπούλου, Νίκος Καραθάνος, Γιάννης Κότσιφας, Χρήστος Λούλης, Γιώργος Μπινιάρης, Αγγελος Παπαδημητρίου, Λυδία Φωτοπούλου, κ.ά. 

Μουσικός επί σκηνής: Δημήτρης Τίγκας. 

Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 18 ετών.


Ενώ στην Κεντρική Σκηνή επαναλαμβάνεται το έργο «Μεφίστο» της Αριάν Μνουσκίν πάνω στο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. 

Το μυθιστόρημα του Κλάους Μαν, που γράφτηκε στο Αμστερνταμ το 1936, είναι εμπνευσμένο από το μύθο του Φάουστ. Ο επιφανειακός φιλελευθερισμός του κεντρικού ήρωα γρήγορα δίνει τη θέση του στην ανάγκη για κολακεία και εξουσία, αφού, για να εδραιωθεί στο χώρο του, συμμαχεί με τον «διάβολο» έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος. 

Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου. 
Δραματουργική επεξεργασία (σε συνεννόηση με την Αριάν Μνουσκίν): Νίκ. Μαστοράκης. Σκηνικά - κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης. 
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. 
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. 
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ. 

Παίζουν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Βίκυ Βολιώτη, Μαρία Ζορμπά, Δανάη Κατσαμένη, Θύμιος Κούκιος, Δημήτρης Μαύρος, Υβόνη Μαλτέζου, Γιούλικα Σκαφιδά, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Ψαρράς, κ.ά. Πιάνο: Λήδα Μανιατάκου.

Από τη στήλη  "ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"  του  Ριζοσπάστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου